top of page

3x Is leiding geven een roeping?

  • Foto van schrijver: maria
    maria
  • 13 apr 2020
  • 3 minuten om te lezen

Bijgewerkt op: 28 jan 2021

Tja, in mijn eerste jaren werken bij een uitzendbureau (ben nu 35, toen 18), waren de korte lijnen, snelle communicatie en informele sfeer, kenmerkend voor mijn toenmalige werkgever. Naarmate de organisatie groter werd kwamen er steeds meer ‘managers’. Op een gegeven ogenblik kan het dan gebeuren dat de lijnen langer worden, traag, stroperig. Snel schakelen wordt dan moeilijk. Hoe blijf je als organisatie ‘lichtvoetig’? Laten we beginnen met de functie van manager want die noemde ik niet voor niets.



Wat is nu eigenlijk een manager?

Het lijkt wel of iedereen tegenwoordig manager is; territory sales manager, customer experience product manager, categorie manager, facilitair manager, communication strategy manager, manager daily operations etc. etc. etc. Het staat interessant en geeft iets van status. Maar wat roept het verder nog op? Waartoe roept de functie manager op? Besturen, leiden, bedrijfsvoering, bepalen van strategie, tsja toe maar, klinkt moeilijk.... of toch niet?

Geloof me, de weg ernaartoe is lang en vol obstakels.

1. Je ik laten gelden of dienen?

Op het moment dat je in een leidinggevende functie je ‘ik’ wilt laten gelden - je bent bezig met jezelf, het gaat je misschien om de macht en status - zit je in het verkeerde beroep.


Sturing en leidinggeven vragen allereerst een dienende houding.


Jaren geleden, tijdens mijn afstuderen, hield ik mijn presentatie over een aantal teksten uit de bijbel; 1 Korinthe 12-12:22. Zoals daarin het lichaam (de gemeente van Jezus Christus) wordt beschreven als vele mensen met verschillende talenten en gaven, paste ik ook toe op het werken binnen een bedrijf. Mijn ervaring toen en nu zijn nog steeds hetzelfde. Je bent elkaar nodig om te kunnen draaien als een geoliede machine. Om te kunnen functioneren als één ’lichaam’, waarbij soms de beroepen die het minst zichtbaar zijn juist het belangrijkste zijn.

2. Is het mijn roeping?

Daarnaast mag je jezelf zeker afvragen of jij het beroep van manager als een roeping ziet. Voel jij je geroepen dit werk te doen? Dat betekent dan ook dat je jezelf niet in alles even geschikt acht.


Dat je dankbaar bent voor het feit dat je anderen mag laten ‘shinen’ zonder zelf op de voorgrond te willen staan.

Dat je mag leren geen kartrekker te zijn die alleen vooraan loopt, maar ook geen luiwammes die zelf geen goed voorbeeld is voor zijn team in aanpak en ondersteuning.


3. Geeft het voldoening?

Ten derde; geeft het uitoefenen van je beroep voldoening? Wie goed doet, wie goed ontmoet. Soms geven juist de kleine dingen in je beroep voldoening. De stappen die een medewerker maakt, het plezier wat je een ander kunt geven met een bepaalde opdracht, het verschil wat je kunt maken door echt te luisteren. Ik heb dit persoonlijk mogen ondervinden en doe dit nog steeds. Dat dankbaar zijn is een belangrijke voorwaarde voor tevredenheid, in welk beroep dan ook.

Welk beroep je ook beoefent, je krijgt niet altijd wat je wilt en hoe je het wilt. Probeer dan door de moeite heen de dingen te zien waar je wel blij en dankbaar voor kunt zijn. Spoor elkaar aan om te zoeken naar dankbaarheid in je werk.


Tevredenheid is een groot goed en te weinig belicht in deze maatschappij.

Ik eindig dit schrijven met waar ik mee begon, hoe blijf je als organisatie lichtvoetig? Door je onder andere te verdiepen in elkaar en in je klanten, door elkaar te dienen, door je eigen ik niet op de voorgrond te willen plaatsen, door te luisteren, door dankbaar te zijn voor bepaalde dingen in je leven (en in je werk). Wees dankbaar.

Comments


bottom of page